Blog
GENMAICHA – japonský zelený čaj
Genmaicha – Japonský zelený sypaný čaj
Genmaicha je tradiční a velice oblíbený japonský čaj, jehož způsob sklizně a přípravy se po staletí nemění, což svědčí o jeho hlubokých historických kořenech a kulturním významu v japonské společnosti. Tento exotický nápoj se pyšní unikátní kombinací zeleného japonského čaje Bancha, který je známý svou osvěžující chutí a příznivými prospěšnými účinky na zdraví, a mírně pražené prémiové japonské hnědé rýže, známé jako Genmai. Tato specifická kombinace vytváří nezaměnitelnou chuťovou paletu, která okouzluje milovníky čaje po celém světě. Když si vychutnáváte Genmaicha, můžete si vychutnat jedinečnou a příjemnou chuť s nádechem ořechově pražené rýže, která se mísí s jemným, lehkým dozvukem zeleného čaje.
Tento harmonický soulad chutí potěší chuťové pohárky, a také přinese pocit pohody a relaxace. Genmaichi se často přezdívá „popcornový čaj“, i když ve skutečnosti nemá s praženou kukuřicí nic společného. Toto netradiční pojmenování vzniklo díky tomu, že při procesu pražení rýže může docházet k jejímu praskání, což vytváří zvuk podobný tomu, jaký vytváří kukuřice při přípravě popcoru. Tato svérázná charakteristika dodává pití Genmaicha nejen jedinečný rozměr chuti, ale i určitý prvek zábavy a neobvyklosti, což z tohoto nápoje činí nejen všední nápoj, ale i zážitek, který si lidé rádi vychutnávají ve spojení s přáteli nebo při meditaci a odpočinku. Genmaicha se také často doporučuje jako vyvážený a harmonizující nápoj při různých příležitostech, a to jak během jídla, tak i mezi jídly, což z něj činí všestranný doplněk ve Vaší kuchyni.
Nápoj a jeho vlastnosti:
Genmaicha je delikatesa, která se skvěle hodí k jídlu, vřelé konverzaci i k tichému rozjímání. Obzvláště populární je v chladném zimním období. Na trhu se objevuje i varianta obohacená čajem Matcha, která změkčuje chuť a zbarvuje nálev do zelenějšího odstínu. Ať už si vyberete tradiční variantu bez Matcha, nebo tu obohacenou, obě jsou mezi milovníky čaje velice oblíbené. Tradiční varianta bez Matcha je však stále nejčastěji konzumovaná. Genmaicha je výborným doplňkem k jídlu, a nejlépe se hodí po vydatném obědě, kdy jeho chuť dokonale doplní a podpoří trávení.
Zvláštnosti chutě:
Je nutné podotknout, že někteří lidé mohou chuť čaje vnímat netradičně, s nádechem polévky. I přes toto neobvyklé vnímání je to opravdu okouzlující a rychle návyková chuť. Někteří se s touto návykovou chutí potýkají i delší dobu, jak dokazuje příběh jedné z našich kolegyň, které trvalo několik let, než s konzumací Genmaichy skoncovala.
Jak připravit perfektní Genmaichu:
Pro přípravu perfektního šálku Genmaichy budete potřebovat cca 3-5 gramů čaje (což odpovídá 1 polévkové lžíci) na 250 ml vody. Vodu přiveďte k varu a poté ji nechte 2-3 minuty vychladnout. Kvalita vody hraje při přípravě čaje důležitou roli. Nekvalitní voda může zkazit i ten nejlepší čaj. Po vychladnutí zalejte čaj a nechte ho louhovat 2-3 minuty, aby se jeho chuť naplno rozvinula. Tento zlatavý nápoj můžete zalévat až třikrát, s tím, že dobu louhování postupně prodlužujte.
Doporučení:
Uvedená příprava sypaného čaje je oficiálně doporučená, nicméně vám doporučujeme experimentovat a nebát se zkoušet i jiné způsoby přípravy. Nejdůležitější je, abyste si s přípravou čaje užili a nenechali se stresovat otázkou, zda děláte vše správně. Hlavním cílem je najít si radost a potěšení z celého procesu.
Tento článek slouží pouze k informačním účelům a nenahrazuje konzultaci s odborníkem.
Japan Genmaicha – vzhled
Japan Genmaicha – příprava
Japan Genmaicha – nálev